Meedoen
Teylers Museum
Downloads
Docenten
Geschiedenis
Soorten en betekenis
Je eigen piercing
FAQ's
Links
Fun
Colofon
Homepage
Homepage
Homepage
 


FAQ's

Hoe wordt een piercing aangebracht?
Doet het pijn?
Waarom krijg je geen verdoving?
Hoe lang duurt het voor de wond genezen is?
Hoe oud moet je zijn voor een piercing?
Wat is een ‘informed consent’?
Hoe vind ik een betrouwbare piercer?
Wat kan er mis gaan?
Wat moet je doen als het mis gaat?
Mag je zwemmen, zonnen of naar de sauna met een piercing?
Hoe snel kan je met iemand vrijen als je een piercing hebt laten zetten?
Wanneer is het gevaarlijk om een piercing te laten zetten?

Hoe wordt een piercing aangebracht?
Voordat een piercing geplaatst wordt, moeten eerst de instrumenten gesteriliseerd worden. Deze worden gesteriliseerd in een sterilisatieapparaat (dit wordt ook wel een autoclaaf genoemd). Dit is nodig om alle bacteriën, ziektekiemen en virussen te vernietigen. Kokend water, alcohol, sterilon of detol kunnen dit niet. De naalden en sieraden blijven in de verpakking totdat ze gebruikt moeten worden. De huid rond de te piercen plek wordt schoon gemaakt met een ontsmettingsmiddel, bijvoorbeeld een alcoholoplossing. Vervolgens wordt de plek waar de piercing moet komen, aangetekend op je lijf. Soms wordt er een 'forcep' gebruikt. Dit is een klem met twee lusjes, waar de naald doorheen gaat.
Met een hele scherpe en holle naald wordt er tenslotte een gaatje geprikt. Het sieraad wordt dan in de naald geplaatst en met de naald door het gaatje gehaald.
Bij een tongpiercing krijg je eerst een extra lang staafje en wordt pas na vier à zes weken de definitieve piercing geplaatst.

Doet het pijn?
Hierover zijn de meningen verdeeld: sommigen vinden het een hel, maar de meesten vinden dat het wel meevalt en dat ‘een tandartsbezoek erger is’. De pijnlijkste piercings schijnen in de tepels, tussen de neusgaten en in de geslachtsdelen te zijn.
Het prikken zelf is in een seconde gebeurd. En als het wondje eenmaal goed genezen is, heb je waarschijnlijk nergens meer last van.

Waarom krijg je geen verdoving?
Een verdoving mag alleen gegeven worden door iemand die daarvoor bevoegd is, zoals een arts. Bovendien is een verdoving vaak pijnlijker dan de prik van de piercing zelf. Je hebt wel allerhande pijnstillende zalfjes en smeerseltjes, maar hierbij bestaat weer het risico op een allergische reactie. Kortom: ijsklontjes en paracetamol bij de hand en verder: kiezen op elkaar!

Hoe lang duurt het voor de wond genezen is?

Oren
6-9 weken
Neus
7-9 weken
Lip
4-6 weken
Kraakbeen (in je oor)
6-9 maanden
Tepel(s)
3-5 maanden
Navel
6-9 weken
Schaamlippen
4-6 weken
Wenkbrauw
4-6 weken
Voorhuid van de penis
4-5 weken
Tong
3-4 weken

Hoe oud moet je zijn voor een piercing?
Officieel moet je 18 zijn. En een piercer mag om je legitimatiebewijs vragen. Als je jonger bent dan 18, moeten je ouders schriftelijk toestemming geven. Voordat een piercing wordt aangebracht, wordt gevraagd een zogenaamd ‘informed consent’ (een verklaring) in te vullen. Hierin staat o.a. dat je het eens bent met het zetten van de piercing en dat je weet wat de eventuele gevolgen zijn. Stel dat jij je piercing zelf niet goed verzorgt (of je lichaam stoot de piercing af) dan kan de piercer daar niks aan doen en daar wil en kan hij dus ook niet aansprakelijk voor worden gesteld.

Wat is een ‘informed consent’?
Een informed consent is een formulier dat je moet invullen waarin je verklaart dat je het eens bent met het zetten van de piercing en dat je weet wat de eventuele gevolgen zijn. Stel dat jij je piercing zelf niet goed verzorgt (of je lichaam stoot de piercing af) dan kan de piercer daar niks aan doen en daar wil en kan hij dus ook niet aansprakelijk voor worden gesteld.

Hoe vind ik een betrouwbare piercer?
Zoek voordat je een piercing of tattoo laat zetten eerst eens op internet. De meeste shops hebben een internetsite waar veel informatie te vinden is.
Je kunt ook bij een aantal shops langsgaan. Let dan op de volgende punten:

 • De shop moet schoon, netjes en goed verlicht zijn.
 • Alle instrumenten die worden gebruikt en in contact komen met je lijf of de sieraden moeten steriel zijn. Naalden en sieraden moeten in een steriele oplossing blijven totdat ze daadwerkelijk gebruikt worden.
 • Voel je je op je gemak in de shop? Durf je alle vragen die je hebt aan de medewerker te stellen?
 • Een verantwoordelijke shop geeft je informatie over wat je kan verwachten van het zetten van de piercing of tattoo, de risico's die eraan verbonden zijn, hoe je de piercing of tattoo moet verzorgen en wat je moet doen bij infecties of allergische reacties.
 • Er is (nog) geen keurmerk voor een erkende en goede piercing- of tattooshop.
  Iedereen kan bij wijze van spreken een studio in zijn bijkeuken beginnen. In sommige gemeenten (bijvoorbeeld Amsterdam en Breda) controleert de GGD regelmatig de tatoeage- en piercingstudio’s. Op de site van die GGD’s vindt je een lijst van betrouwbare shops. Zie ook de linkspagina op deze website.

Wat kan er mis gaan?
Vaak gaat er niets mis. Maar je kunt een ontsteking, vergroeiing, huidziekte, bloeding of infectie oplopen. Na een tepelpiercing kan borstvoeding door de vorming van littekenweefsel een probleem zijn. Na een tongpiercing kunnen slik- en tand(vlees)problemen ontstaan.Veel problemen kunnen voorkomen worden als de piercer én jijzelf zorgen voor een goede hygiëne.

Wat moet je doen als het mis gaat?
Terug naar de studio waar je piercing is gezet. Of meteen naar je huisarts.

Mag je zwemmen, zonnen of naar de sauna met een piercing?
Houd met alle piercings rekening met:

 • Zwemmen:
  Als je net een piercing hebt, kun je zwemmen in openbare zwembaden, bubbelbaden, yakuzi's, open water en stoombaden beter vermijden. Dit vanwege bacteriën.
 • Zonnen:
  Bakken in de zon, kun je de eerste periode het beste vermijden. Dit omdat het metaal erg heet kan worden en er vuil in kan komen. Even onder de zonnebank kan geen kwaad.
 • Sauna:
  Hetzelfde geldt voor de sauna, ook hier kan je piercing erg heet worden, wat pijnlijk kan zijn in een 'vers' wondje.

Hoe snel kan je met iemand vrijen als je een piercing hebt laten zetten?
Na het zetten van een genitale piercing (piercing in je geslachtsdelen) is het belangrijk dat je in de beginperiode een extra sterk condoom gebruikt (er zijn extra sterke condooms, gebruik geen 2 condooms over elkaar heen, dit is nooit veilig).
Ook hierbij kun je oraal contact het beste vermijden. Ook is het van belang dat, als je net een tongpiercing hebt, je oraal contact vermijdt. Dus met tongzoenen en orale seks nog even wachten!

Wanneer is het gevaarlijk om een piercing te laten zetten?
Als je onder invloed bent van drugs of alcohol. Bepaalde geneesmiddelen (zoals pijnstillers en bloedverdunners), hasj, marihuana, cocaïne, speed, amfetamine, XTC en LSD kunnen pijngevoel, bloeden of angst versterken.
Als je zware medicatie gebruikt of een sterke allergie tegen medicinale zeep, metalen en/of antibiotica hebt of andere problemen die een genezing kunnen beïnvloeden.