Meedoen
Teylers Museum
Downloads
Docenten
Geschiedenis
Soorten en betekenis
Je eigen piercing
FAQ's
Links
Fun
Colofon
Homepage
Homepage
 


Geschiedenis

Piercing bestaat al heel lang
Hoe piercing in het Westen bekend werd
Tatoeages

Piercing bestaat al heel lang
Het metaal in oor, lip, neus, navel, tong en tepel wordt nu als een gewone modeaccessoire beschouwd, maar op andere plekken in de wereld komen de meeste van deze soorten piercings al duizenden jaren voor en hebben ze bijzondere betekenissen. Een paar voorbeelden: de 5000 jaar oude ijsmummie Ötzi boorde gaatjes in zijn oren om boze geesten te weren, Azteken en Maya’s doorboorden hun tong als religieus ritueel en Romeinse centurions bevestigden een compleet gevechtsschild aan hun tepels. In de negentiende eeuw droegen Nederlandse schippers gouden oorbellen als begrafenisverzekering. Bij verdrinking mocht de vinder van het lijk de ringetjes houden in ruil voor een begrafenis. Tot voor kort werden bij de Papua’s in Nieuw-Guinea jongens tot mannen verklaard nadat hun neusschotten doorboord waren en nog steeds plaatsen de Surmi-vrouwen in Ethiopië schotels in hun lippen als zij gaan trouwen.
Alleen de navelpiercing is nog maar net uitgevonden, rond 1953, na de introductie van de bikini. De echte blote buik werd pas midden jaren tachtig mode door Madonna.

Papoea met doorboord neusschot. Foto (c) A.G. de Wilde   Bewoner van de Stille Zuidzee met oorpiercing, uit: James Cook, A voyage to the Pacific Ocean, etc., 1784. Foto (c) Teylers Museum

Hoe piercing in het Westen bekend werd
Piercing was lange tijd taboe. Begin jaren zestig was er in de westerse wereld absoluut nog geen piercing te zien op straat. Met de hippies in de jaren zestig kwam daar verandering in. Lang haar, drugsgebruik en een oorbel waren hun middelen om aandacht te trekken. Ondertussen raakte een steeds grotere groep mensen geïnteresseerd in piercings. Zij zagen piercings bij andere volkeren in tijdschriften zoals National Geographic. De piercing werd langzaam bekender, maar werd nog wel gezien als onderdeel van een alternatieve leefwijze.
De punkbeweging bracht halverwege de jaren ‘70 de piercing echt op de voorgrond. Deze jongeren wezen de maatschappij af, waren kwaad en agressief, vervingen het oorringetje door de veiligheidsspeld en benadrukten zelfverminking. Uit deze tijd stammen de eerste piercing shops. In 1978 werd in Los Angeles de eerste professionele piercingshop
geopend.

Punkers, Engeland uit: In the Gutter, 1978    

Vervolgens is piercing pas echt bekend geworden via mode en muziek. Popmuzikanten als David Bowie en Rob de Nijs hebben de oorring populair gemaakt. Sinds de piercing in de jaren ‘90 door Naomi Campbell op de catwalk werd geïntroduceerd en door muziekidolen als Madonna en Britney Spears wordt gedragen, is het bij een groot publiek geaccepteerd.

Mel C. Foto (c) Transworld   Anouk. Foto (c) Transworld

Tatoeages
Net zoals bij piercings is de geschiedenis van het tatoeëren heel oud. Al heel lang worden inkten en pigmenten met scherpe voorwerpen in de huid aangebracht, waar de tekening voor eeuwig achterblijft. In veel culturen werden tatoeages als symbolen van bescherming, moed en liefde beschouwd en werden ze gezien als iets dat de schoonheid van het lichaam kon vergroten. In het Westen waren tatoeages lange tijd voorbehouden aan zeelieden, vagebonden, hoeren en boeven. Maar vanaf ongeveer 1980 werd tatoeage snel algemeen bekend doordat veel popmusici zich lieten tatoeëren.

Getatoeëerd hoofd van een Nieuw-Zeelands opperhoofd, uit: Sydney Parkinson, A journal of a voyage to the South Seas, etc. London 1784. Foto (c) Teylers Museum   Man met oorplug. Foto (c) Fons Brasser

 

Homepage Homepage