Meedoen
Teylers Museum
Downloads
Docenten
Geschiedenis
Soorten en betekenis
Je eigen piercing
FAQ's
Links
Fun
Colofon
Homepage
Homepage
Homepage
 


Je eigen piercing

Een eigen piercing
Betrouwbare piercingshop
Piercen
Genezing
Verzorging
Extra tips bij navel- en/of tepelpiercings
Extra tips tongpiercings
Extra tips voor genitale piercings
Risico’s en gevaren

Een eigen piercing
Een piercing is niet zo permanent als een tatoeage, maar kan wel degelijk een litteken achterlaten. Daarom is het belangrijk dat je er goed over nadenkt of je een piercing wil nemen. Als je het écht wil is het goed om vantevoren te weten waar je op moet letten. Niet iedereen kan goed piercen en als het niet goed gebeurt zijn er risico's voor je gezondheid. Eerst informatie zoeken dus, bijvoorbeeld bij de GGD of op Internet. Op deze pagina hebben we alvast de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet. Om te beginnen moet je op zoek naar een betrouwbare piercingshop.

Betrouwbare piercingshop
Er is (nog) geen keurmerk voor een erkende en goede piercing- of tattooshop.
Iedereen kan bij wijze van spreken een studio in zijn bijkeuken beginnen. In sommige gemeenten (bijvoorbeeld Amsterdam en Breda) controleert de GGD regelmatig de tatoeage- en piercingstudio’s. Op de site van die GGD’s vindt je een lijst van betrouwbare shops. Zie ook de linkspagina op deze website.
Zoek voordat je een piercing of tattoo laat zetten eerst eens op internet. De meeste shops hebben een internetsite waar veel informatie te vinden is.
Je kunt ook bij een aantal shops langsgaan. Let dan op de volgende punten:

 • De shop moet schoon, netjes en goed verlicht zijn.
 • Alle instrumenten die worden gebruikt en in contact komen met je lijf of de sieraden moeten steriel zijn.
 • Naalden en sieraden moeten in een steriele oplossing blijven totdat ze daadwerkelijk gebruikt worden.
 • Voel je je op je gemak in de shop? Durf je alle vragen die je hebt aan de medewerker te stellen?
 • Een verantwoordelijke shop geeft je informatie over wat je kan verwachten van het zetten van de piercing of tattoo, de risico's die eraan verbonden zijn, hoe je de piercing of tattoo moet verzorgen en wat je moet doen bij infecties of allergische reacties.

Piercen
Voordat een piercing geplaatst wordt, moeten eerst de instrumenten gesteriliseerd worden. Deze worden gesteriliseerd in een sterilisatieapparaat (dit wordt ook wel een autoclaaf genoemd). Dit is nodig om alle bacteriën, ziektekiemen en virussen te vernietigen. Kokend water, alcohol, sterilon of detol kunnen dit niet. De naalden en sieraden blijven in de verpakking totdat ze gebruikt moeten worden. De huid rond de te piercen plek wordt schoon gemaakt met een ontsmettingsmiddel, bijvoorbeeld een alcoholoplossing. Vervolgens wordt de plek waar de piercing moet komen, aangetekend op je lijf. Soms wordt er een 'forcep' gebruikt. Dit is een klem met twee lusjes, waar de naald doorheen gaat.
Met een hele scherpe en holle naald wordt er tenslotte een gaatje geprikt. Het sieraad wordt dan in de naald geplaatst en met de naald door het gaatje gehaald.

Genezing
In het begin, na het zetten van de piercing, produceert je lichaam een weefseltunnel rond de piercing en het sieraad. Dit betekent dat je piercing nu eigenlijk nog een open wond is en daardoor erg gevoelig voor infecties. Ieder mens is uniek en daardoor is het moeilijk te voorspellen hoe lang de genezing duurt. Hieronder worden richttijden vermeld.

Oren
6-9 weken
Neus
7-9 weken
Lip
4-6 weken
Kraakbeen (in je oor)
6-9 maanden
Tepel(s)
3-5 maanden
Navel
6-9 weken
Schaamlippen
4-6 weken
Wenkbrauw
4-6 weken
Voorhuid van de penis
4-5 weken
Tong
3-4 weken

Hierna kan je de piercing nog niet uit je lichaam halen. Je krijgt dan de verstevigingperiode. Je lichaam zorgt ervoor dat er weefsellaag op weefsellaag wordt gevormd rond de tunnel, om je piercing permanent te maken. Dit kan 1 tot 3 maanden duren en als je in deze periode het sieraad voor langere periode uitdoet, kan het gaatje dicht groeien.

Verzorging
Het is heel belangrijk je piercing goed te verzorgen, om ontstekingen en infecties te voorkomen.
Een goede piercer geeft je een nazorgformulier, waarin beschreven staat hoe je je piercing moet verzorgen. Krijg je deze niet direct na het zetten van je piercing, vraag er dan om.

Tips:

 • Raak de piercing tijdens de genezingsperiode zo min mogelijk aan. Moet je er toch aanzitten, was dan eerst je handen met antibacteriële zeep.
 • Gebruik om je piercing schoon te maken geen washand of spons. Dit zijn verzamelplaatsen van bacteriën en schimmels.
 • Dep de piercing droog met een schone, droge handdoek, tissue of wattenstaafjes.
 • Zorg ervoor dat je je piercing twee keer per dag rond dezelfde tijd reinigt totdat de piercing geheeld is. Als er geen korstjes meer gevormd worden en je een beetje door de piercingtunnel heen kunt kijken, hoef je maar één keer per dag te reinigen.
 • Teveel schoonmaken kan de piercing irriteren. Laat het dus maar bij twee keer per dag, tenzij er veel zweet of vuil in je piercing is gekomen.
 • Het wordt afgeraden om pleisters of verband over de piercing te dragen, tenzij je gaat sporten of vuil werk moet doen.
 • Probeer de piercing droog te houden (geen zweet, vet etc.).

Extra tips bij navel- en/of tepelpiercings
Het is verstandig om na het zetten van een navelpiercing geen strakke, hoogzittende broeken te dragen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de piercing gaat schuren, bewegen, regelmatig blijft hangen of tegen de rand van je broek stoot. Dit is niet alleen pijnlijk, maar is ook niet goed voor het helingsproces.
Vermijd direct contact met wol of pluizige kleding. Draadjes die in de piercing terecht komen, zorgen voor irritaties en een ontsteking kan het gevolg zijn. Het beste is daarom om bij een navel- of tepelpiercing een katoenen hemd of t-shirt te dragen.
Douchen met een piercing is heel goed, hierdoor blijft de piercing schoon. Ga niet in bad zitten weken. Dit kan wel, maar gebruik dan een waterdichte pleister. Gebruik deze ook als je je haar met een agressieve shampoo gaat wassen. De piercing moet je zien als een wond en ook zo behandelen.

Extra tips tongpiercings
Een tongpiercing moet in de eerste weken na elke maaltijd (dit geldt ook na elke sigaret) gespoeld worden met Listerine. Je kunt dit bij de drogist of supermarkt kopen (Listerine is best scherp, dus als je een branderig gevoel hebt, komt het door de Listerine). Het verkleuren van de tong door het spoelmiddel kan je tegengaan door ook je tong te poetsen. Na 4 weken hoef je alleen 's avonds na het tandenpoetsen, voor het slapen gaan je mond te spoelen met Listerine. Haal de piercing er regelmatig uit voor een schoonmaakbeurt. Let wel op dat als de piercing niet snel wordt terug gezet, het gaatje dicht kan gaan, omdat de tong vrij snel geneest.
Ook is het van belang dat, als je net een tongpiercing hebt, je oraal contact vermijdt. Dus met tongzoenen en orale seks nog even wachten!

Extra tips voor genitale piercings
Na het zetten van een genitale piercing (piercing in je geslachtsdelen) is het belangrijk dat je in de beginperiode een extra sterk condoom gebruikt (er zijn extra sterke condooms, gebruik geen 2 condooms over elkaar heen, dit is nooit veilig). Ook hierbij kun je oraal contact het beste vermijden.

Risico’s en gevaren
Vaak gaat er niets mis. Maar je kunt een ontsteking, vergroeiing, huidziekte, bloeding of infectie oplopen. Na een tepelpiercing kan borstvoeding door de vorming van littekenweefsel een probleem zijn. Na een tongpiercing kunnen slik- en tand(vlees)problemen ontstaan. Veel problemen kunnen voorkomen worden als de piercer én jijzelf zorgen voor een goede hygiëne. Als het misgaat moet je meteen teruggaan naar de studio waar je piercing is gezet. Of meteen naar je huisarts.
Als je onder invloed bent van drugs of alcohol kan het laten zetten van een piercing gevaarlijk zijn. Bepaalde geneesmiddelen (zoals pijnstillers en bloedverdunners), hasj, marihuana, cocaïne, speed, amfetamine, XTC en LSD kunnen pijngevoel, bloeden of angst versterken.
Als je zware medicatie gebruikt of een sterke allergie tegen medicinale zeep, metalen en/of antibiotica hebt of andere problemen die een genezing kunnen beïnvloeden.
bron: Jongeren Informatie Punt Delft